Maailman parasta
suomalaista jalkapalloa.

Kerhojen kalistelut

Seinäjoen Jalkapallokerho on vuodet perätysten halunnut nousta Suomen johtotähdeksi. Taistelu Klubia vastaan jatkuu kentän lisäksi kulisseissa, ja lopulta myös sosiaalisessa mediassa. Vaikuttaa siltä, että Sarajärvi haluaa mennä edelleen all in.

Juuri alkanut sarjakausi tarkoittaa myös samalla sitä, että on uusien tähtien aika loistaa. Veikkausliigaa – jalkapallosarjoista puhuttaessa – markkinoidaan ulkomaalaispelaajille hyvänä ponnahduslautana kohti isompia eurooppalaisia kenttiä. Uusia tähtiä leivotaan myös sarjakaudelle 2022. Kotimaisen jalkapallon seuraajat toivovat näiden tähtien koostuvan kotimaisista nuorista lupauksista. 

Nuoruuden voimalla

Kuten mainittua voi Veikkausliiga osoittautua joillekin nuorille lupauksille erinomaiseksi ponnahduslaudaksi kohti kirkkaimpia valoja. SJK:n keskikenttäpelaaja Alfie Bates on olennainen esimerkki tästä. Batesin uutisoitiin helmikuun lopulla liittyvän seinäjokelaisorganisaatioon välittömästi harjoituskauden aikana. SJK:n vastuuvalmentaja Joaquín Gómez kertoi samassa uutisessa olevansa erittäin mielissään uudesta tulokkaasta. Samalla Gòmez kertoi englantilaispelaajan olevan heti valmis pelaamaan ja omaksumaan uuden joukkueensa pelitavan. Espanjalaiskoutsi ei nähnyt epävarmuuksia keskikenttäpelaajan pelikunnonkaan suhteen hänen saapuessa Seinäjoelle suoraan kesken Englannin League Two:n pelikauden.

Otsikothan tämä nuori englantilaispelaaja kyllä sai aikaan. Jopa saarivaltion julkinen yleisradioyhtiö BBC uutisoi Wallsall FC:n keskikenttäpelaajan siirrosta seinäjoelle pitkällä sopimuksella. SJK:n ominaiseen tapaan siirron yksityiskohtia ei sen kummemmin tuotu julki.

Siirrosta tekee mielenkiintoisen se seikka, että vaikka siirtouutisessa Batesia kuvailtiin ominaisuuksiltaan SJK:n keskikentälle juuri sellainen pelaaja, jota seura on etsinyt, ei englantilainen kuitenkaan ollut SJK:n ykkösvaihtoehto keskikentälle. Futissuomi.fi:n tietojen mukaan SJK havitteli samalle pelipaikalle ensin huomattavasti kokeneempaa ja meritoituneempaa vaihtoehtoa Sveitsin suunnalta, mutta muun muassa kuivat markkinat ja muut syyt siirtojen taustalla kariuttivat nämä suunnitelmat.

Brittien vesisateesta suomalaiseen Pyryyn

Vaikka kyseessä on nuori pelaaja, johon SJK haluaa pitkän sopimuksen turvin satsata myös tulevaisuutta silmällä pitäen, ei harjoituskauden ja alkukauden otteiden perusteella SJK ole Batesista saanut niitä ominaisuuksia irti, mitä varmasti seuran valmennusjohto toivoi nuorukaisen esittävän. Leimaavaa on ollut, että välillä on pelin sisällä näyttää siltä, että SJK:n keskiakselilla operoivat pelaajat valitsevat liikuttaa pelivälineen ohittamalla Batesin. Alkusoitto on englantilaisella sujunut melko mollissa.

Batesin näkökulmasta fanfaarit eivät taatusti raikuneet Kerhon uutisoidessa vahvistavansa keskikenttäosastoaan erittäin mieluisalla paluunmuuttajalla. Viime kauden jälkeen takaisin Helsingin Jalkapalloklubiin siirtyneen, Seinäjoella lainasopimuksen turvin kaudella 2021 pelanneen Pyry Hannolan tulo toi Batesin eteen suuren vuoren kiivettäväksi. Hannolan siirto otettiin seinäjokelaiskannattajien silmissä ilolla vastaan, olihan nuorisomaajoukkueiden vakiokasvolla vahva viime kausi lakeuksilla. Nyt neljän ottelukierroksen jälkeen Hannolalla on 180 minuuttia ja Batesilla 136 minuuttia takataskussaan. Bates on ollut kahdessa ottelussa avauksessa, ja molemmissa hänet on vaihdettu ulos. Hannolalla on kaksi täyttä ysikymppistä.

Siirto oli joidenkin papereissa myös melko yllättävä. HJK:n laajan pelaajamateriaalin tietävät

kaikki. Hannola itse kertoi tuoreeltaan siirtonsa jälkeen olevansa todella tyytyväinen, että pitkään käydyt neuvottelut saatiin lopulta maaliin. Batesin tuli olla yksi ratkaisu, mitä tulee SJK:n keskikentän palapeliin, mutta osoittautuiko Bates sittenkin vääräksi palaseksi? Jos osoittautui, pakottiko tämä Kerhon reagoimaan, mistä esimerkkinä tämä Hannolan siirto SJK:hon tässä vaiheessa kautta?

Merkittävä taloudellinen panostus

Hannolan siirto teki ison loven seinäjokilaisten lompakkoon. Futissuomi.fi:n haastattelema Hannolan lähipiirin (lähteen oman turvallisuuden vuoksi hänet jätetään mainitsematta. Päätoimittaja on nähnyt toimittajalle lähetetyt infot varmistuakseen lähteen olemassaolosta päätoimittajan huomautus) jäsen avaa taustoja.

– Koskela (HJK:n päävalmentaja Toni Koskela) johtaa huonosti nuorempia pelaajia ja käyttäytyy ylimielisesti heitä kohtaan. Ei ole ihme, että Pyry halusi takaisin Seinäjoelle.

Saman lähteen mukaan Hannolan siirtosumma kohosi kuusinumeroiseksi. Se on todella paljon 20-vuotiaasta suomalaisesta pelaajasta kotimaan sisäisillä markkinoilla.

Isossa kuvassa vaikuttaa edelleen siltä, että Seinäjoen Jalkapallokerhon omistaja Raimo Sarajärvi haluaa Kerhon Klubin paikalle. Seura on tempoillut vuosia edellisen mestaruutensa jälkeen, ja seesteisyys antaa edelleen odottaa itseään. Tietysti osoitus nuorisomaajoukkueen tähden saamisesta lakeuksille kertoo Sarajärven olevan tosissaan. Vaikka helsinkiläiset onnistuvatkin hankkimaan siirtomarkkinoilla kovia paluumuuttajia, pitkässä juoksussa Hannola saattaa osoittautua näitä konkareita paremmaksi sijoitukseksi.

Joka tapauksessa, SJK:lla on nyt vaihtoehtoja asettaa keskikentän keskiakselille nuorta englantilais- tai kotimaista verta, Batesin ja Hannolan taistellessa samoista peliminuuteista. Eikä sovi unohtaa Nooa Lainettakaan, joka säväytti viime kaudella heti Honkavaaran luottaessa häneen. Kotimaisten pelaajien valintaa puoltaa se fakta, että SJK tietää tarkasti, mitä Hannolalta tai Laineelta pelaavassa kokoonpanossa oikein saadaan. Aikaista sanoa, mutta Batesin tilanteen SJK saattaa nähdä niin, että tulevaisuudessa hänestä on SJK:lle enemmän hyötyä kuin nyt tällä kaudella, vaikka seura toivoikin saaneen takuuvarman suorittajan keskikentälleen jo tätä kautta silmällä pitäen.

Klubiksi haluava Kerho

Nimellisesti SJK ei varmasti halua muuttua Klubiksi. Kaikessa muussa aivan varmasti haluaa, ja se näkyy usein liiallisena latauksena HJK:n kohtaamisissa. Molempia seuroja johtaa tiukat ja näkyvät persoonat, molemmilla on oma stadion, molemmilla on taloudellista vakautta taustalla. Vain toinen näistä on toistaiseksi Suomen mittapuulla suurseura. Ehkä siksi HJK:lle koetut iskut sattuvat erityisen paljon.

Edellisessä kohtaamisessa läikkyi sitten suuresti yli. SJK isännöi Klubia kuun puolessa välissä Seinäjoen jalkapallostadionilla. Ottelun tärkeys korostui pelaajien tunteiden kuumentuessa molemmin puolin. Kuitenkin räikeimmästä sikailusta vastasi kotijoukkueen kolumbialaispuolustaja Cristhian Valencia, joka löi helsinkiläisjoukkueen hollantilaispelaajaa Fabian Serrarensia vatsaan. Tilanne tapahtui täysin pelitilanteeseen liittymättömänä, joka tekee Valencian tempusta entistä törkeämmän.

Kolumbialaispuolustajan sikailu jäi kokonaan huomaamatta ottelun viheltäneeltä erotuomarilta, mutta se ei kuitenkaan pelastanut Valenciaa tuntuvalta pelikiellolta. Nimittäin Palloliiton kurinpitovaliokunta langetti Valencialle yhteensä neljän ottelun pelikiellon. Kurinpitolautakunta katsoi, että Valencian käytös oli väkivaltaista sekä erittäin paheksuttavaa. 

Internet ei unohda

Ottelun jälkeen kolumbialaispuolustaja löi pökköä pesään kotimaisille jalkapallon ystäville lisäämällä oman instagram-tilinsä stories-osioon postauksen, jossa hän kertoi kostaneensa Serrarensille tarkoituksella eikä myöskään näyttänyt minkäänlaista katumusta tekoaan kohtaan. Kurinpitolautakunta katsoi, että Valencian paheksuttavalla käytöksellä sosiaalisessa mediassa oli korottava vaikutus pelikieltoa mietittäessä.

Valencia kertoi omassa vastineessaan suunnitelleensa ja halunneensa kostaa aikaisemman pelitilanteen tapahtumat Serrarensille. Valenciaa hermostuttanut pelitilanne tapahtui kuitenkin ottelun alkuminuuteilla ja monille pahennusta aiheuttanut välikohtaus tapahtui noin vartti myöhemmin. Tämä antaa vain entistä paremman kuvan siitä, että Valencian toiminta on ollut todella suunnitelmallista sekä hänen hakeneen tarkoituksenmukaisesti kostoa.

– Mikään epäurheilijamainen tai väkivaltainen toiminta ei kuulu jalkapallokentälle. Ideaalimaailmassa kentällä mennään aina sääntöjen puitteissa. Reaalimaailmassa ei aina näin tapahdu, ja sitä varten riippumaton kurinpito, joka käsittelee kyseiset tapaukset sekä määrittää rangaistusmääräysten perusteella seuraamukset. Seuraamuksena tuleva mahdollinen useiden otteluiden pelikielto ei ole yhdenkään pelaajan intressi. Tämä vaikuttaa siihen, että tämän kaltaiset “kostoretket” ovat erittäin harvinaisia, kommentoi Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa.

Valencian saama pelikiellon korotus on myös linjassa Palloliiton aikaisempiin toimiin. 2010-luvun taitteessa Porin Palloilijoiden Toni Mäenpää sai kahden ottelun pelikiellon arvosteltuaan somessa futsalliigan erotuomaria. Lyönnistä olisi seurannut ulosajo ja vähintään kahden ottelun pelikielto, joten neljä ottelua on hyvinkin perusteltu linjanveto.

Seinäjokelaisjoukkue sekä kolumbialaispuolustaja Cristhian Valencia eivät halunneet kommentoida asiaa ollenkaan.

Teksti: Viivi Rönnberg, Jakke Oksa
Kuva: Miska Savolainen

UUSIMMAT

Lahtelaistunut espoolainen

Joulukuussa 2019 FC Lahti jysäytti jonkin sortin uutispommin palkatessaan päävalmentajakseen vain 35-vuotiaan Ilir Zenelin. Espoossa jalkapallo-oppinsa ammentanut alasarjajyrä nähtiin suurena

LUE LISÄÄ
%d bloggaajaa tykkää tästä: