Maailman parasta
suomalaista jalkapalloa.

Rahat on loppu, mutta myydään Bingotalo

Jo pidemmän aikaan suurissa talousvaikeuksissa pyörinyt Rovaniemen ylpeys on tunnettu laadukkaasta kasvatustyöstään.

Vuosien saatossa RoPS on nostanut tasoaan kotimaisen futiksen kasvattajamarkkinoilla, mutta vasta viimeisten vuosien aikana rovaniemeläisseuran potentiaali ja laadukkaan kasvatustyön tulokset ovat pirskahtaneet näkyviin. Suomen pohjoisesta, Rovaniemeltä on kasvanut useita hyvällä tasolla olevia pelaajia niin Veikkausliigaan kuin yhtä sarjaporrasta alemmalle Ykköseen.

Mikä on RoPSin salaisuus? Miksi se pystyy tuottamaan kasvattajaseurana useita kärkipään jätkiä kotimaisille viheriöille? Ja miten on mahdollista, että samaan aikaan koko edustustoiminta on käytännössä kaatunut kuin heikosti perustuksistaan rakennettu korttitalo? Tämän seurauksena rovaniemeläisseura on kaupannut useita lupaavia omia kasvattajaan muihin seuroihin, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mihin näistä pelaajista saadut korvaukset ovat kadonneet.

Jos nämä nuoret pelaajat olisi pystytty pitämään Rovaniemellä, niin todennäköisesti seura pelaisi edelleen Veikkausliigassa. Jo ennen koronaa alkaneet talousongelmat ovat sotkeneet seuran toimintaa, minkä seurauksena se luopui sarjapaikastaan Ykkösessä. Siksi päätimme selvittää tarkemmin, miksi seuran kasvatustyö on todella laadukasta, mutta samalla seuran edustustoiminta on täysin tuhottu, eikä nuorilla pelaajilla ole kunnollista polkua edustusjoukkueeseen.

— Valmennus on ollut juniorivuosista asti todella laadukasta, joten kyllähän siinä kehittyy. Kanssapelaajat ovat olleet laadukkaita, joten se on myös puskenut itseäni eteenpäin. Harjoittelu on monipuolista niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Koulun ja urheilun yhdistäminen on Rovaniemellä helppoa. Koulu sekä harjoittelupaikat sijaitsevat lähekkäin, joten liikkuminen niiden välillä on helppoa. Valmentajat ja opettajat pyrkivät järjestämään opinnot ja harjoitukset sujuvaan muottiin, toteaa rovaniemeläislähtöinen nuori keskikenttätaituri Tuomas Kaukua.

— Olosuhteet harjoittelun osalta Rovaniemellä on kunnossa, toki talvella jalkapallon harjoittelu pienessä hallissa on oma juttunsa. Fysiikkaharjoittelu on sovitettu viikko-ohjelmaan jalkapallotreenien ohella hyvin. Fysiikasta meillä vastasi Jari Alamäki, joka on huippuluokkaa pelaajan fyysisien ominaisuuksien kehittäjänä. Jalkapallotreeneissä valmentajia oli useita, joten neuvojen saaminen (yksilön valmennus) oli helppoa, Kaukua jatkaa.

Tuomas Kaukuan ohella Juho Hyvärinen on lähtöisin Rovaniemeltä. Rovaniemeläisseuran toiminta nuorten pelaajien kasvattajana saa Hyväriseltä erittäin paljon kehuja. Hän on Kaukua ohella käynyt läpi RoPSin oman pelaajapolun aina edustusjoukkueeseen asti.

— Rovaniemellä toiminut yhteistyö on toiminut moitteettomasti ja kommunikointi on ollut sujuvaa joukkueiden valmentajien kesken. Pelaajan hyvinvointi, jaksaminen ja jatkuva kehitys ovat olleet tarkassa seurannassa ja täten pelaajan ohjaaminen oikeaoppiseen ympäristöön on toiminut hyvin. Rovaniemeltä löytyy erittäin paljon hyvätasoisia juniorivalmentajia, joilla on suuri kokemus pelaajan urapolusta junioritasolta ammattilaiseksi. Päivittäinen työ on laadukasta ja siihen on kiinnitetty erityistä huomiota harjoittelussa, toteaa Hyvärinen.

Laadukkaan kasvatustyön hedelmät katoavat tuhkana tuuleen

Rovanniemeläisseuran pitkäaikaista seurapomoa Risto Nivaa on jo useamman kerran syytetty leväperäisestä taloudenpidosta, joka kärjistyi seuran päätökseen luopua sarjapaikastaan suomifutiksen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Ykkösestä. Isoin kysymysmerkki on rovaniemeläisseuran saamat siirtokorvaukset päävalmentajasta sekä lukuisista pelaajista. Mihin rahat ovat kadonneet?

Faktaperäistä tietoa siitä, mihin Toni Koskelasta ja useista pelaajista saadut rahat ovat todellisuudessa menneet, ei ole esitetty. Viime vuoden lopulla Niva kommentoi Kalevan Uutisille aiheesta ja totesi, että siirtokorvaukset olisivat menneet puhtaasti seuran arjen pyörittämiseen. Jos todellisuudessa siirtokorvaukset ovat menneet seuran menojen kuittaamiseen, niin miten on silti mahdollista, että seuran taloudenpito on ollut jo pidemmän aikaan aivan retuperällä?

Tiedossa on, että HJK maksoi kolmisen vuotta sitten aiemmin RoPSin peräsimessä toimineesta Koskelasta ennennäkemättömän siirtosumman. Siirron yhteydessä RoPSin seurapomo kommentoi Iltalehdelle: ”Aki (HJK:n toimitusjohtaja Riihilahti) oli minuun yhteydessä pari, kolme viikkoa sitten ensimmäisen kerran ja kysyi, onko mahdollista, että Toni tulisi heille.”

Yksi iso miinusmerkkinen tekijä RoPSin taloudenpidossa on kaupungin erittäin hintavat kenttävuokrat, sillä Rovaniemi pulittaa kentän vuokraamisesta peräti 1700€ per peli. Hinta on todella merkittävä, sillä vastaavasti esimerkiksi AC Oulu maksoi aiemmin yhdestä Ykkösen ottelusta Oulun kaupungille 400 euroa. Puolestaan Veikkausliiga- ja Kansallisen liigan ottelusta oululaisseura pulittaa kaupungille kaksinkertaisesti eli 800€. Niin hämmentävää kuin se on, rovaniemeläisseura maksaa kaupungille kentän vuokraa yli nelinkertaisesti enemmän yhden pelin osalta kuin oululaisseura.

Yritimme tavoittaa RoPSin seurapomona tunnettua Risto Nivaa kommentoimaan julkisuudessa esiintyneitä syytöksiä koskien leväperäistä taloudenpitoa kuitenkin saamatta minkäänlaista vastausta haastattelupyyntöihin.

— Seuran tulisi saada talous kuntoon ja sitä kautta noustava kahdelle ylimmälle sarjatasolle. Tätä kautta pelaajilla olisi Rovaniemellä mahdollisuus kehittyä pidemmälle. Nyt kun seura pelaa Kakkosta, niin pelaajat haluavat urallaan eteenpäin ja sen takia joutuvat lähtemään muualle kovempia pelien toivossa, kertoo Kaukua.

Aiemmin RoPSin väreissä esiintyneet Luka Kuittinen sekä (Juho) Hyvärinen jakavat entisen joukkuetoverinsa mietteet siitä, miten Rovaniemen oma ylpeys saadaan pois ahdingosta ja sitä kautta taattua tulevaisuuden nuorille pelaajille eheämpi talouspolku aina edustusjoukkueeseen asti.

— Tottakai ensiksi Rovaniemen täytyy saada kilpailullinen joukkue korkeammalle sarjatasolle, jottei Rovaniemeä käytettäisi vain ”ponnahduslautana” muihin joukkueisiin. Suurin houkutus pelaajalle jäädä seuraan on nousujohteinen menestys, jotta kehittyminen ja voitontahto ei pääsisi laskemaan, summaa Hyvärinen.

Vauhtisokeus iski kasvoille kuin märkä rätti

Viime sarjakauden päätteeksi RoPS teki seurahistoriansa suurimman taloudellisen tappion. Jo aiemmin seuran toiminta on ollut tappiollista ja monesti on myös todettu, että suomifutis on erittäin huonoa bisnestä. Seurahistorian suurinta tappiota on vaikea selitellä, mutta sitä voidaan perustella muun muassa osaamattomuudella ja puhtaalla sinisilmäisyydellä erittäin vaikean tilanteen edessä.

RoPS:n historiassa osaamattomuutta sekä sinisilmäisyyttä riittää. Moni varmastikin muistaa tarpeettoman hyvin reilun kymmenen vuoden takaisen vedonlyöntivilppiskandaalin, jossa suurin osa silloisen RoPSin pelaajista tuomittiin lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa eli ottelutulosten manipulaatiosta. Kansankielisesti siis sopupelaamisesta. Tuomion saaneiden pelaajien sopimukset purettiin ja lopulta joukkue putosi sarjaporrasta alemmas Ykköseen.

Tästä notkahduksesta alkoi Rovaniemen ylpeyden uusi tuleminen. Seura alkoi maksaa ”normaaleja palkkoja” ja värväsi rinkiin kotimaisia pelaajia. RoPS nousi historiallisen ylivoimaisesti Veikkausliigaan vuonna 2012 ja varmisti nousuna jo elokuun lopussa – ilman ainuttakaan tappiota tilillä. Tuolloin joukkuetta valmensi legendaarinen Kari” Piikkiön Oraakkeli” Virtanen. Ykkösen maalikuninkuuden voitti Boris Kokko ja joukkueessa pelasi mm. Faith Friday Obilorin kaltaisia tähtiä. Liiganousun jälkeen RoPS voitti Suomen Cupin 2013, niin ikään Virtasen johdolla.

Tässä vaiheessa olisi ollut kuuluisa tuhannen taalan paikka painaa jarrua ja vakiinnuttaa asema pienenä, mutta tasapainoisena liigaseurana. Sen sijaan seurajohtoon iski vauhtisokeus ja se palkkasi päävalmentajaksi Juha Malisen, jonka jäljiltä käytännössä kaikki seurat ovat joutuneet jonkin sortin talousvaikeuksiin. Malinen haali vaihtopenkit täyteen pelaajia, menestystä tuli, kuten esimerkiksi Veikkausliigahopea kaudella 2015, mutta samaan aikaan tappiota taottiin joka vuosi satoja tuhansia euroja. Näitä kuoppia paikkailtiin sitten asuntojen myynnillä, kun samaan aikaan varmasti hyvin tuottanut bingotoiminta alkoi tuottaa vähemmän ja oli lopulta jopa tappiollista toimintaa. Seuran ratkaisu oli ottaa velkaa velan päälle seuran kiinteistöomaisuuden toimiessa vakuutena.

Seuraa hyvin läheltä seuranneen syväkurkun mukaan seuran yhteistyökumppaneita on alkanut kaikota vasta nyt, kun seura luopui Ykkösen sarjapaikasta. RoPS on ollut ja on edelleen iso juttu Rovaniemellä, eivätkä talousvaikeudet ole aiemmin seuran asemaa, mainetta ja brändiarvoa heikentäneet. Nyt tilanne vaikuttaa olevan aivan toinen ja edustusjoukkueen silmin koko olemassaolo alkaa olla uhattuna.

Kaiken kaikkiaan yhtälö laadukkaan juniorituotannon ja taloudellisesti täysin flopanneen edustuksen suhteesta on äärimmäisen mielenkiintoinen. Seurassa tehdään kiistatta hyvää työtä pelaajien kasvattamisen kanssa ja vaikuttaa siltä, että resursseja laadukkaaseen valmennusympäristöön riittää – onhan seura mukana RFA:n kautta UEFA:n Elite Youth Academy -ohjelmassa. Samaan aikaan surkean taloudenpidon myötä edustusjoukkueen toiminta korahtelee kuolonkielissä. RoPS voisi olla yksi Suomen laadukkaimmista kasvattajaseuroista, mutta tällaista asemaa ei ilmeisesti ole suostuttu ottamaan vastaan. Pakon sanelemana Rovaniemellä on tehtävä myös raskaita peliliikkeitä, jotta jalkapallo pysyy kaupungissa hengissä ja elinvoimaisena – junioripelaajien tulevaisuuttakin ajatellen. Rovaniemellä on korkea aika avoimelle ja läpinäkyvälle päätöksenteolle. Bingotalon kiinteistöosakkeiden myynnistä saadusta kahden miljoonan potista on hyvä aloittaa.

Haastattelimme jutun kirjoitusvaiheessa Lapin Kansan toimittajaa Markku Saukkoa, jolla on erittäin pitkänlinjan tietämys RoPSiin liittyen.

UUSIMMAT

Lahtelaistunut espoolainen

Joulukuussa 2019 FC Lahti jysäytti jonkin sortin uutispommin palkatessaan päävalmentajakseen vain 35-vuotiaan Ilir Zenelin. Espoossa jalkapallo-oppinsa ammentanut alasarjajyrä nähtiin suurena

LUE LISÄÄ
%d bloggaajaa tykkää tästä: