Maailman parasta
suomalaista jalkapalloa.

Europelibisnes – mitä HJK oikeasti tienaa?

Mediassa on kirjoitettu sekä puhuttu paljon siitä, miten taloudellisesti merkittävää HJK:n lohkopaikka Euroopan liigassa tai Konfrenssiliigassa olisi. Valitettavasti suurin osa informaatiosta on ollut puuttellista.

Ei liene yllättävää, että taloudelliset asiat keräävät klikkejä ja kiinnostavat lukijoita. On kuitenkin kummallista, ettei asioihin perehdytä riittävällä tarkkuudella. Epätarkkaa tietoa liikkuu mediassa varsin paljon Klubin mahdollisiin palkintorahoihin liittyen ja tuntuu väärältä olla niitä oikomatta, semminkin kun kyseessä on suomalaisittainkin valtavat, miljoonaluokan tulot.

Futissuomi kävi läpi UEFA:n kaikki materiaalit liittyen joukkueiden palkintorahoihin järjestön alaisissa europeleissä. Tässä artikkelissa käydään läpi, millaisista summista HJK:n suhteen puhutaan, mikäli joukkue etenee europelien lohkovaiheeseen. Artikkelissa kuljetetaan rinnakkain Eurooppa liigan sekä Konferenssiliigan reittiä, sillä kirjoitusvaiheessa kumpikin väylä on HJK:lle vielä avoin.

Mikäli HJK etenee Euroopan liigan lohkoihin, seura saa 3,63 miljoonaa euroa, kun taas Konferenssiliigan lohkopaikasta saa 2,94 miljoonaa. Jokainen joukkue kerää europeleistään niin sanottuja maapisteitä, kuten myös coefficient-pisteitä, jotka ovat seurakohtaisia. Coefficient-pisteiden perusteella lohkovaiheeseen päässeet joukkueet rankataan paremmuusjärjestykseen. Tämän rankingin perusteella jaetaan sijoitukseen pohjautuva palkkio. Euroopan liigassa seuroilla on sauma saada lisärahaa 132 tuhannesta jopa 4,22 miljoonaan euroon, kun taas Konferenssiliigassa vaihteluväli on 44 500 eurosta aina 1,42 miljoonaan euroon.

No, miltä tämä näyttää HJK:n coefficient-pisteiden kannalta? Klubin pisteet ovat jo selvillä, mutta tietoa muista lohkovaiheeseen etenevistä joukkueista ei vielä ole, joten rankingia ei pysty vielä täysin varmuudella sanomaan, mutta potentiaalisten seurojen pisteiden perusteella pystyy tekemään erittäin hyvin suuntaa antavan arvion mahdollisesta coefficient-bonuksesta. Euroopan liigassa Klubi nettoaisi 400-660 tuhatta euroa. Konferenssiliigasta luvassa olisi enemmän rahaa, sillä vaihteluväli on 670-800 tuhannessa eurossa.

Unohdettu market pool

Aiemmin esitetyn lisäksi, ja tätä useammassa artikkelissa ei ole otettu huomioon, kansainvälisten tv-markkinoiden koon perusteella lohkovaiheeseen päässeille joukkueille jaetaan vielä päälle niin sanottu market pool -raha. Market pool jaetaan kansallisten tv-markkinoiden koon perusteella ja tässä vertailussa Suomi on luonnollisesti melko alhaalla. Joka tapauksessa, Euroopan liigassa jakoon menevä summa on 139 miljoonaa euroa, Konferenssiliigassa puolestaan 23,5 miljoonaa. Tästä summasta 50 prosenttia jaetaan alkulohkon joukkueiden kesken ja 50 prosenttia jaetaan vielä lisäksi jatkoon lohkovaiheesta pääseville. Market poolin palkintopotin koosta voidaan esittää ainoastaan valistuneita arvauksia, sillä jakoperusteet on kerrottu ainoastaan seuroille, mutta viime kauden perusteella HJK:n osuus voisi olla noin 200 tuhannen luokkaa. Tämä summa toki sitten vielä tuplaantuu, mikäli Klubi etenee lohkosta jatkoon. Euroopan liigassa potti on sen verran suurempi, että ravintoketjun päässäkin rikastuu merkittävästi. HJK:n tapauksessa puhuttaneen noin miljoonan euron kokoluokasta.

Market poolin suhteen on myös tärkeä ymmärtää, että kyseinen palkintoraha jaetaan maittain. Mikäli Italiasta olisi vaikka kolme seuraa Euroopan liigassa, potti jaetaan tasaisesti kaikkien kolmen joukkueen kesken. Koska Suomesta mukana on ainoastaan HJK, on market poolista jaettu palkintoraha suoraan Klubin.

Lohkoissa pisteet ovat rahanarvoisia

Näiden jakoperusteiden perusteella voidaan turvallisesti todeta, että HJK on nettoamassa euromenestyksestään todella merkittävät rahat. Mikäli Klubi etenisi Euroopan liigaan, palkintopotti olisi pelkästään sisään kävelystä päälle viiden miljoonan euron. Konferenssiliigaan lohkopaikka toisi puolestaan liki neljän miljoonan euron lisäpotin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tähän mennessä HJK on jo ansainnut kauden euromenestyksestään 1,41 miljoonaa euroa. Menestys lohkovaiheessa tuo tullessaan entistä rahakkaammat apajat, kun voitetuista pisteistä maksetaan myös ruhtinaallisesti.

Pistebonukset jakautuvat seuraavasti. Euroopan liigassa voitosta saa 630 tuhatta ja tasapelistä 210 tuhatta euroa. Konferenssiliigassa voitto tuo seuroille puolestaan 500 tuhatta euroa, tasapeli 166 tuhatta. Myös lohkon voitosta tai toisesta sijasta maksetaan lisärahaa. Konferenssiliigan puolella kannattaa myös huomioida, että HJK coefficient-pisteet ovat jo nyt varsin hyvät ja on jopa mahdollista, että Klubi on lohkoarvonnassa sijoitettuna kakkoskoriin. Tämä parantaa luonnollisesti, hyvällä arpaonnella, menestysmahdollisuuksia. Konferenssiliigassa lohkovoittaja kuittaa 650 tuhatta euroa, lohkokakkonen 325 tuhatta euroa. Ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle päässeet joukkueet saavat suoraan 300 tuhatta euroa.

Reilut kuusi miljoonaa realistinen minimi

Leikitellään lopuksi HJK:n lohkopelien mahdollisten menestymisten kanssa ja simuloidaan hieman sitä, millaiselta Klubin palkintopotti voisi realistisesti näyttää tämän kauden europeleissä.

Jos HJK pääsisi Euroopan liigan lohkovaiheeseen ja ottaisi realistisesti yhden voiton ja yhden tasapelin, palkintorahaa tulisi 4,8 – 5,6 miljoonaa euroa ja tähän päälle tulee vielä market pool, josta voisi netota vielä noin miljoonan päälle. Tähän mennessä tienatuiden palkintorahojen myötä kokonaispotti kasvaisi mahdollisesti jopa kahdeksaan miljoonaan euroon.

Jos taas HJK:n tie käy Konferenssiliigaan ja siellä Klubi voittaisi kaksi ottelua, mutta ei pääsisi jatkoon, palkintorahaa tulisi 4,6 – 5,1 miljoonaa euroa. Market pool ja jo ansaitut palkintorahat laskettuna päälle kokonaisuus kasvaisi parhaimmillaan jopa 6,7 miljoonaan euroon.

Mikäli HJK sijoitettaisiin arvonnassa kakkoskoriin ja arvonnan tulos olisi suotuisa, mikä on täysin realistinen skenaario sekin, ja Klubi etenisi lohkosta ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle seitsemällä pisteellä, saisi HJK kerättyä palkintorahaa 6,03 miljoonaa euroa. Tähän kun lasketaan jälleen päälle market pool sekä jo ansaitut palkintorahat, nousisi summa päälle 7,6 miljoonan euron.

Lumipallo liikkeellä

Palkintorahojen päälle HJK saa luonnollisesti kerättyä lipputuloja, jotka kasvattavat kassaa entisestään. Mikäli Klubi etenisi Euroopan liigaan ja samaan lohkoon arvottaisiin vaikkapa Manchester United, saattaisi seuran kannalta olla ihan fiksua siirtää ainakin kyseinen peli naapuriin Olympiastadionille. Toki järjestelykulut nousisivat myös, mutta todennäköisemmin lippuja myytäisiin riittävästi enemmän, että lisääntyneet kulut saataisiin käännettyä vielä entistä isommaksi voitoksi.

Kuten palkintosummista nähdään, on HJK:lla kultainen mahdollisuus parantaa taloudellista asemaansa entistä vahvemmaksi. Samaan aikaan kahtena perättäisenä kautena kokoon kerätyt coefficient-pisteet helpottavat HJK:n väylää eurokentille – mitä pidempään Klubi jatkaa karsintavaiheita sijoitettuna joukkueena, on päivänselvää, että vastustajat eivät ole vaikeimmasta päästä. Kaiken kaikkiaan kyseessä on itseään ruokkiva lumipallo, jonka ansiosta HJK:lla on erinomainen mahdollisuus sementoida itsensä toistuvasti europelien lohkovaiheessa pelaavaksi seuraksi.

Tämän lisäksi on hyvä ymmärtää, että jokainen otettu piste kasvattaa HJK:n coefficient-pistesummaa. Summaa kerätään kymmeneltä edelliseltä kaudelta ja näiden pisteiden perusteella jaettavaan coefficient-palkintopottiin HJK saa jatkossa yhä isomman siivun, mitä enemmän europeleistä menestystä hankitaan.

UUSIMMAT

Lahtelaistunut espoolainen

Joulukuussa 2019 FC Lahti jysäytti jonkin sortin uutispommin palkatessaan päävalmentajakseen vain 35-vuotiaan Ilir Zenelin. Espoossa jalkapallo-oppinsa ammentanut alasarjajyrä nähtiin suurena

LUE LISÄÄ
%d bloggaajaa tykkää tästä: